Erdő Mélyén Házikó

Születésemet a feledés jótékony homálya borítja, de annyi bizonyos, hogy egy legalább kétszáz éves borospince vagyok valahol Dörgicse és Balatonakali között a hegyoldalban. Amint látjátok, a gazdáim a szőlőműveléssel már rég felhagytak, aztán lassacskán körülölelt az erdő, mint Csipkerózsika kastélyát. Így lettem borospincéből erdei házikó.

A felső lakórészem valamikor a 20. században keletkezett, amikor az emberiség feltalálta a nyaralást. Szerencsére nem vitték túlzásba a modernizálást, és megmaradtam annak, ami mindig is voltam: egyszerű, szerény falusi ház. Természetközeli, nyers, de barátságos és őszinte.

Mielőtt továbblépnél, sietve megnyugtatlak: nálam is van fürdőszoba és konyha. Csak kicsit más, mint otthon. De hiszen éppen azért megyünk nyaralni, hogy kikapcsolódjunk a megszokott hétköznapokból! Nálam nincs kapszulás kávéfőző. Ha kávéznál, alá kell gyújtani a kotyogósnak. Viszont nem szennyezed a világot alumínium kapszulákkal. Nálam nincs dizájner zuhanykabin masszázsfunkcióval. Viszont kipróbálhatod, milyen érzés esővízzel hajat mosni, és közben a fán ugráló mókusokat nézni. Nálam nincs távirányítású hűtő-fűtő napelemes hőszivattyú. Ha fázol, tüzet kell raknod. Ez ilyen egyszerű. És milyen jó is a lángok táncában gyönyörködni!

Engem keresel, ha olyan szavak járnak a fejedben, mint  eldugott, félreeső, elvonulós, csak mi vagyunk, privát, kuckós, erdei, dézsa, szauna.

Rossz helyen jársz, ha ilyesmiket keresel: all-inclusive, exclusive, superior, excelsior, luxury, boutique, lodge, residence, villa, netflix.

Ha idáig jutottál az olvasásban, akkor már bizonyára körvonalazódott benned, hogy egymásnak teremtettek-e minket. Szívesen látlak, ha tiszteled és szereted a természetet. Jól fogod érezni magad nálam, ha szeretnél a világ zajától elvonultan eltölteni egy kis időt.
Ha egy ideig nem akarsz emberekkel találkozni, mert itt nem fogsz.
Ha szívesen túráznál végre autó és hátizsák nélkül, egészen szabadon, mert az ajtó közvetlenül az erdőbe nyílik.
Ha reggelenként nem a forgalom zajára akarsz ébredni, mert kilóméterekre vagy a nyüzsgő világtól.
Ha szeretnél éjszakánként milliónyi csillagban gyönyörködni, mert nem homályosítják el őket a nagyvárosi fények.
Ha szívesen bográcsozol, nyársalsz, mert ehhez minden rendelkezésre áll.
Ha ágyban fekve hallgatnád a szarvasbőgést, mert nyár végén egészen közel jönnek a bikák.
Ha a szauna szerelmese vagy, mert a fatüzeléses szaunát korlátlanul használhatod.
Ha mindezeken túl mégis kimozdulnál, és körülnéznél a csodálatos Balaton-felvidéken, mert rengeteg látnivaló van a közelben.

Azonban mindketten jobban járunk, ha otthon maradsz, mert pihenés helyett távmunkában akarsz dolgozni, mert az internet rabja vagy, mert bulihelyszínt keresel, mert elvárod, hogy pincér és szobalány szolgáljon ki, mert nem tudsz a modern világ luxusa nélkül élni.

Tények röviden:

Két minimalista hálószoba. Az egyikben franciaágy, a másikban két különálló ágy.
Tágas nappali-étkező konyhasarokkal.
A ház felszerelése: gáztűzhely, mosogató, hűtőszekrény, mikrósütő, edények főzéshez és étkezéshez, alapvető fűszerek, hajszárító, ágynemű, törölközők.
A kert felszerelése: kávézóterasz asztallal és székekkel, tűzrakóhely tűzifával, bográcsok, nyársak, kerti asztal, pad, hintaágy, függőágy, napozóágyak, dézsafürdő, szauna.