Gyakori kérdések

Tényleg erdőben van a ház?

Igen. Bár a környék valamikor szőlőhegy volt, de a gazdáim és a szomszédaim már rég felhagytak a szőlőműveléssel, az erdő visszahódította a területet. A kerítésen túl néhány méterrel kezdődik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, így az erdőszomszédság hosszútávon biztosítottnak látszik.

Van balatoni panoráma?

Szerencsére nincs. A Balaton-felvidékre látogatók első gondolata mindig a szép kilátás. Ez valahol érthető, mert tényleg szép a Balaton bármelyik hegyről nézve. Azonban a helyiek tapasztalata szerint ahonnan kilátás van, oda belátás is van, továbbá akadálytalanul felhallatszik a part minden zaja. Nálam nincs kilátás, tehát belátás sincs, a fák teljesen körbeveszik az udvart. Intimitás és csend napi 24 órában. Ezt én többre értékelem, mint a panorámát. Ha a Balatonban szeretnél gyönyörködni, akkor sajnos sétálnod kell kb. száz métert.

Hogyan találok oda a házhoz?

Hozzám csak földesutak vezetnek. Az állapotuk erősen függ az időjárástól, ennek ellenére egész évben óvatosan, de járhatók, különösen, ha a látogatásod egyik célja az, hogy kilépj a komfortzónádból. Amikor először látogatsz hozzám, a gazdám megvár a falu szélén, és segít megtalálni engem az erdő mélyén.

Nincs autónk. Tömegközlekedéssel is megközelíthető a ház?

Igen, de a legközelebbi vasútállomás 5 km, a legközelebbi buszmegálló pedig 1,5 km, és a buszok nem járnak gyakran. Ha az a célod, hogy elmenekülj a városból a természetbe, akkor nem lesz szükséged autóra. Megkérheted a gazdámat, hogy érkezésedkor a környék valamelyik állomásán vagy buszmegállójában vegyen fel (Balatonakali, Nagyvázsony, Balatonfüred). Természetesen vissza is tud szállítani a vonathoz, buszhoz. Ne felejtsd el, hogy a pihenésed egész időtartamára elegendő ételt kell hoznod magaddal, mert a bolt sincs közel (2,3 km).

Akadálymentes a ház?

Nem. Az udvarból a házhoz több lépcső vezet, azonkívül az udvar talaja is egyenetlen, illetve meredek lejtős. Nagyon sajnálom, de ez rendkívül megnehezíti a közlekedést kerekesszékkel.

Van wi-fi?

Ugyan… Még térerő sincs, a mobilnet sem működik. Ha filmet szeretnél nézni, akkor otthon le kell töltened magadnak, mert tévém sincs. A civilizáció vívmányai nem zavarják a pihenésedet. Nálam nem érnek utol a világ gondjai, nincsenek hírek, bulvárpletykák, reklámok, nem jönnek a céges levelek. Itt nyugi van, lassulj le te is! Az udvaron néha lehet telefonálni, de ha biztosra akarsz menni, akkor kicsit sétálni kell. Ahonnan már látszik a Balaton, ott már működik a mobilnet is (kb. 100 méter).

Éjszaka az erdőben, brrrrr… Nem félelmetes?

Csak az első! A második éjszakát már szinte várod. Ahogy besötétedik, megélénkül az állatvilág. Bőgnek, huhognak, fütyölnek, énekelnek, visítanak, zörögnek, motoszkálnak. Nyugi, ők jobban félnek tőled, mint te tőlük! Teljes biztonságban ejtőzhetsz az udvaron vagy a teraszon. És akkor, ott a sokcsillagos ég alatt, a holdfényben, egy pohár borral az egyik kezedben, a társad kezével a másik kezedben várod a hullócsillagokat, és…

Kutyát (macskát, papagájt, zsiráfot) lehet vinni?

Köszönöm, de nálam van elég mennyiségű állat, kérlek, ne hozz többet! A városi környezetben, emberek között szocializálódott állatokat megzavarhatja a vadállatokkal való találkozás. Ugyanígy, a napi élet-halál küzdelemhez szokott vadállatok is reagálhatnak úgy, hogy rossz vége lesz a kalandnak. Azonkívül számtalan veszély is fenyegeti a kisállatokat (kullancs, toklász, ragadozó madarak).

Vannak emberek a környéken?

Bár a hely elhagyatottnak tűnik, de a szőlőhegyen lakik néhány család életvitelszerűen. Sok szőlőtulajdonos szereti a hétvégét a telkén tölteni, idénymunka esetén  még hétköznap is ott alszanak. Nem fognak zavarni titeket, mert el vannak foglalva a munkájukkal, nem mászkálnak a zsákutca vége felé. Ha véletlenül mégis összetalálkoztok velük, legyetek barátságosak azokkal, akik állandó életformájuknak választották azt az erdei, szőlőhegyi életet, amit egy rövid ideig ti is szeretnétek élvezni! Hozzátok hasonlóan szeretik és keresik a csendet, nyugalmat, jó levegőt, tiszta környezetet. Legkevésbé sem örülnek a hangoskodó, szemetelő turistáknak. Tartsátok tiszteletben a magántulajdont. Tudom, ez nem könnyű, amikor érik a szőlő, és nincs kerítés, de mégis… Ti pár nap múlva hazamentek, de én itt maradok, és szeretném megőrizni a jó barátságot velük.

Van vezetékes víz az erdőben?

Nincs. A fürdőszoba helyben gyűjtött esővízzel működik. A víz végig fénytől védett rendszerben mozog, tehát nem algásodik, többszörös ülepítés, szűrés és fertőtlenítés után jut el a csaptelepekhez. (A legutolsó szűrő 5 mikronos.) A bróm és klór fertőtlenítőszerek miatt a víznek kicsit más szaga van, mint otthon. Az esővíz rendkívül lágy víz, nem csak vízkövet nem képez, de a „tapintása” is más. Próbáld ki, igazuk volt-e a dédanyáinknak, akik szerint esővízzel kell hajat mosni! Ez a víz emberi fogyasztásra nem alkalmas. A konyhai mosogató városi vízhálózatról vett „csapivízzel” működik, saját tartálya és szivattyúja van. Ezt a vizet csak mosogatásra használd. Iváshoz, főzéshez és fogmosáshoz vendégenként és naponként 1,5 liter palackozott vizet találsz bekészítve, de inkább igyál balatoni bort!

Szabad tüzet rakni?

Néha igen, néha nem. A házban és a ház körül rengeteg a száraz fa, illetve avar, ami komoly tűzveszélyt jelent. A házon belül csak a kályhában és a gáztűzhelyen gyújtsatok tüzet! Az udvaron a kiépített tűzrakó helyen biztonságban lehet sütni, főzni. Dohányozni is csak itt szabad. Ez azért fontos, mert ha leég a nemzeti park, az nektek nagyon sokba fog kerülni. Az időjárási körülményektől függően a hatóságok időnként tűzgyújtási tilalmat rendelnek el. Ez vonatkozik az udvaromra is.

Milyen veszélyek várnak ránk az erdőben?

Állatok. Az erdő legveszélyesebb állata a kullancs. Mielőtt az erdőbe léptek, használjatok kullancsűző szert! (Megtalálható az elsősegély dobozban.) Nyáridőben ez még az udvaron is ajánlott. Az erdőben viseljetek hosszú ujjú pólót és hosszú nadrágot, lehetőleg a szárát a cipőbe betűrve! Minden nap alaposan nézzétek át magatokat és egymást, és ha kullancsot találtok, azonnal távolítsátok el! Kullancskiszedő csipeszt is találtok az elsősegély dobozban. Kicsi a valószínűsége, hogy más veszélyes állattal, például vaddisznóval vagy rókával találkoztok.
Eltévedés. Erdőben éjszakázni házikó nélkül nem túl kellemes, de szinte minden évben hallunk híreket eltévedt kirándulókról. Ha biztosan vissza akartok találni hozzám, akkor töltsetek le egy internetkapcsolat nélkül is működő térképet (pl. Open Street Map).
Lábtörés, bokaficam. Köves, sziklás talajon túrázva előfordulhatnak ilyen balesetek. Ha épp nincs nálad telefon, vagy ott pont nem működik, akkor akár napokat is várhatsz, amíg megtalálnak, ha egyáltalán keresnek. Ne menj egyedül túrázni!
Vadászbaleset. Éjszaka vadászhatnak az erdőben, ezért napnyugta előtt és napfelkelte után két-két órával ne menjetek túrázni az erdészeti és nemzeti parki területekre! A „lakott” terület felé nem lőnek, a szőlőhegy környéke teljesen biztonságos.

Van valami érdekes a környéken?

A Balaton-felvidék és a Balaton északi partja rengeteg érdekességet, természeti és kulturális értéket tartogat a vendégek számára. Nézz körül a térképen!